IASLC Proposals for the Eighth Edition of the TNM Classification of the Lung Cancer, Mesothelioma and Thymic Tumors

Fadil Gradica, Lindita Vata, Daniela Xhemalaj, Lutfi Lisha, Flora Gradica, Valbona Rexha, Donika Lala, Aishe Lala, Sali Gradica

Abstract


Kanceri pulmonar është nje nga tumoret që ndeshet më shpesh dhe shkaku kryesor i vdekjeve në SHBA. (1) Me gjithë përparimet që janë bërë në depistimin diagnozën dhe trajtimin e kësaj sëmundjeje, udhërrëfyesit shihen rregullisht për të siguruar dedektimin dhe terapinë më të mirë. Klasifikimi i stadifikimit te kancerit pulmonar përshkruan shtrirjen anatomike të tumoreve malinjë në tre komponentë:Tumori primar (T),statusi nodal për metastazim (N), dhe metastazat në organet e largëta (M). Aktualisht klasifikimi TNM që përdoret per stadifikimn e kancerit pulmonar është edicioni i shtatë, i propozuar nga IASLC (International Association for the Study of Lung Cancer) i miratuar qysh nga janari 2010 nga UICC (Union for International Cancer Control) dhe AJCC (American Joint Committee on Cancer) ndërkohë qe duke filluar nga janari I 2016 pritet të dalë edicioni i tetë TNM, aplikimi i te cilit do të fillojë ne 2017. Këto ndryshime që pritet të ndodhin në përshkrimin e komponentit T të TNM, të kancerit pulmonar, janë paraqitur nga Ramon-Rami-Porta dhe bashkpunetorë (2) në revistën e onkologjisë torakale (3,4).

Fjalë kyçe: klasifikimi TNM, NSCLC, atelektaza, etj.


Full Text:

PDF


Copyright (c) 2015 Author(s)

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

© 2012-2022 ANGLISTICUM. Journal of the Association-Institute for English Language and American Studies,Tetovo, North Macedonia.

ISSN (print): 1857-8179. ISSN (online): 1857-8187.

Disclaimer: Articles on Anglisticum have been reviewed and authenticated by the Authors before sending for the publication.

The Journal, Editors and the editorial board are not entitled or liable to either justify or responsible for inaccurate and misleading data if any. It is the sole responsibility of the Author concerned.