https://www.tycho.iel.unicamp.br/upload/ togel terpercaya bo togel resmi situs togel online pasaran terlengkap bo togel online

LITERARY PARABLES IN LECTURING THE QUR’AN

Hajri Mandri

Abstract


In this research, we will present the role of Qur’an parables in enriching the literary thinking and structure of the lecture, while enjoying aesthetic aspects of its discourse. Parables (or literary parables) are theoretically described and demonstrated with specific examples in Qur’an lectures as teaching models. The form of paraboles discolouration is employed frequently in the Qur’an as an archetype, as a requirement for likeness. On the subordinal side, they appear expressly in the Qur’an as a condition for the message that follows.

Keywords: parable, literary parables, Qur’an, aesthetic pleasure, illustration as need of similarity, canonical functions, structure of oral literature.


Full Text:

PDF

References


Akademia e Shkencave: Studime filologjike, nr. 1 dhe 2. Tiranë 2003.

Drita e Kuranit-revistë shkencore për studime kuranore, Tiranë 2007.

Eko, Umberto: Mbi Letërsinë, Tiranë 2007.

Fjalët e biblës sime të parë, shtypur në Sllovaki, box 205.

Forceville, C., & Urios-Aparisi, E. (Eds.). (2009). Metafora multimodale. Mouton de Gruyter.

Frojd, Zigmund: Endrrat dhe deliret, Tiranë 2002.

Gibbs Jr, R. W. (2008). Manuali i Metaforës dhe Mendimit të Kembrixhit. Cambridge University Press.

Grup autorësh: Zhvillimet në shkencat e ligjërimit dhe lënda e gjuhës dhe e letërsisë në arsimin parauniversitar, Botimet Albanologjike Tiranë, Fq. 524, Viti 2020.

Historia e letërsisë perse: Shtëpia botuese “Naimi”, Tiranë 2008.

Instituti Albanologjik i Prishtinës: Gjurmime albanologjike, Prishtinë 1989.

Instituti i Kontakteve Kulturore: Fjala, 2003, revistë kulturologjike.

Instituti Shqiptar i Mendimit dhe Qytetërimit Islam: Univers, Tiranë 2005.

Jakllari, Adem: Historia e mendimit etnologjik dhe mitologjik, Tiranë 2003.

Jeferson, Ann: Teoria letrare moderne, Albas, Tiranë 2006.

Kazim, Ebraim: Ese mbi temat e Islamit.

Kazim, Ebraim: Ese mbi temat e Islamit.

Khajam, Omar: Rubairat, Tiranë 2005.

Lakoff, G., & Johnson, M. (1980). Metaforat me të cilat jetojmë. Shtypi i Universitetit të Çikagos.

Mevlana, Xhelaledin, Rumi: Masnavi Ma’navi, Tiranë 2007.

Perla: Revistë kulturore shkencore, Tiranë 2007/4. 2005 /1.

Përmbledhje ligjëratash, Prishtinë 1976, Nr. 2.

Qosja, Rexhep: Panteoni i rralluar, Prishtinë, 1988.

Rugova, Ibrahim: Refuzim estetik: Rugova, Ibrahim; Pages: 367, Prishtinë 2005.

Schiller, Friderich: Mbi edukimin estetik të njeriut, “Plejad”, Tiranë 2004.

Shaban Sinani: Etnos në Epos, Shtëpia botuese: “Naimi “Tiranë, Viti: 2011, Fq. 240.

Sinani, Shaban: Beratinus, Tiranë 2004.

Sinani, Shaban: Përveçime-Studime letrare, Prishtinë 2007.
DOI: http://dx.doi.org/10.58885/ijllis.v12i7.62hm

Copyright (c) 2023 Author(s)

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

                     © 2012-2023 ANGLISTICUM. Journal of the Association-Institute for English Language and American Studies,Tetovo, North Macedonia.

                                                                                           ISSN (print): 1857-8179. ISSN (online): 1857-8187.

                                         Disclaimer: Articles on Anglisticum have been reviewed and authenticated by the Authors before sending for the publication.

                             The Journal, Editors and the editorial board are not entitled or liable to either justify or responsible for inaccurate and misleading data if any.                                                                                                                                     

                                                                                            It is the sole responsibility of the Author concerned.